Allık Fırçası Nasıl Kullanılır & Nasıl Temizlenir?

allık nasıl sürülür

Makyaj, genellikle kadınların güzelliklerini ortaya çıkarmakta yardımcı ve destekleyici bir işlem olarak hemen hemen herkes tarafından kullanılır. Ağır gece makyajlardan tutun da no makeup adı verilen, yok gibi yapılan tamamen doğal makyajlara kadar hepsinde allık ve allık fırçası kullanabilirsiniz.

Ağır makyajların tamamlayıcısı olan allıklar, aynı zamanda doğal makyajlara da renk katan bir unsurdur. Hiç makyaj yapmadığınız zamanlarda bile uygulayacağınız hafif bir allık, görünümünüzü anında canlandırır ve size tazelik katar. Günün enerjisini yakalamanıza ve bunu yüzünüze yansıtmanıza yardımcı olur.

Makyaj yapmak için farklı ürünlerin değişik modellerine uygun üretilen çok çeşitli formlarda makyaj fırçası ve aplikatör bulunur, allık fırçası da bunlardan biridir. Makyajınızın doğal olabilmesi için mutlaka elinizde bulunması gereken parçalardandır.

kesik uçlu allık fırçası

Allık Fırçası Çeşitleri Nelerdir?

Bu fırça, elmacık kemiklerinizin üzerine renklendirme uygulaması yapmanızı sağlar ve çeşitli formları vardır. Allık fırçası çeşitleri üç farklı formda bulunur: 

  • Oval allık fırçası
  • Kesik allık fırçası
  • Açılı allık fırçası

Oval fırçalar, farklı boyutlarda kesilmiş kıllardan oluşur. Oval şeklindeki yapısı sayesinde ürünü daha doğal uygulamanıza ve daha kolay dağıtmanıza yardımcı olur. Kesik modeller oval modellere göre daha keskin hatlara sahiptir. 

Açılı allık fırçası ise allık uygularken aynı zamanda kontür etkisi yaratmanızı sağlar. Açılı şekilde kesilen kıllar sayesinde ürünü istediğiniz hat boyunca rahat şekilde dağıtabilir ve yüzünüzün yüksek noktalarına açılı uygulama yaparak ince ve şekilli bir görünüm elde edebilirsiniz.

Kapaklı allık fırçası çeşitleri de mevcuttur. Kapaklı olması sayesinde kalın bir kalem formuna bürünerek kılların koruma altına alınması sağlanmış olur. Bu sayede çantanıza rahatlıkla atabilir ve gün içerisinde makyajınızı tazeleyebilirsiniz.

yuvarlak uçlu allık fırçası

Allık Fırçası Nasıl Olmalı?

Makyaj fırçalarınızı seçerken allık fırçası nasıl olmalı, sorusunun cevabını arıyor olabilirsiniz. Allık fırçası, sap ve baş kısmından oluşur. Sap kısmının dayanıklı ve sağlığa zarar vermeyen bir maddeden yapılmış olması önemlidir. Sap şekli de tutuş sırasında sağlayacağı rahatlık açısından değerlendirilmeli ve parmaklarınız arasında konforlu şekilde kullanacağınız bir tasarım tercih edilmelidir.

Baş kısmı kıllardan oluşur. Bu kıllar çok çeşitli malzemelerden üretilebilir. Ürünü direkt olarak yüzünüze uygulayacağınız için, alerjik reaksiyonları göz önünde bulundurmalı ve sentetik kıllardan üretilen fırçaları tercih etmelisiniz. 

Kılların yumuşaklığı da uygulama sırasında yüzünüzü tahriş etmemesi açısından önemlidir. Kıl sıklığı ürünü dağıtmanızdaki etken faktörlerden biridir. Sık kıllara sahip fırçalar fazla ürün tutulumu yaratmaz ve uygulamak istediğiniz üründen maksimum performansı almanızı sağlar. Buna rağmen, tüyler sık ve tok olduğu için dikkatli uygulanmadığı takdirde ürün birikmesi yaparak kötü bir görünüme sebep olur. En doğal sonuçlu uygulamaya ulaşmak istiyorsanız, seyrek kıllara sahip esnek ve uzun kıllardan oluşan fırçalar tercih etmelisiniz. 

allık fırçası

Allık Nasıl Sürülür? 

Allık seçiminiz toz, krem ya da likit allıktan yana olabilir. Allık çeşidi önemli olduğu kadar onu uygulama şekliniz de önemlidir. Çünkü bir allığı ancak doğru uygulama güzel gösterebilir. Doğru uygulama yapabilmek için öncelikle yüzünüzde bir alan belirlemeniz gerekir. Bu alan, yanaklarınızın belirli bir bölümünü kapsayacaktır. Elmacık kemiklerinin üzerinde kalan tepeler en doğru noktalardır.

Eğer elmacık kemikleriniz fazla belirgin değilse, en doğru yöntemlerden biri gülümsemektir. Gülümsediğinizde ortaya çıkan elmacık kemiği hattınız, allık uygulaması için doğru bir bölgedir. Ürünü tampon ve hafif hareketlerle az miktarda fırçanın ucuna aldıktan sonra elmacık kemiklerinizin üzerine hafif şekilde uygulayın.

Uygulama yönünüz merkezden kenarlara ve aşağıdan yukarıya doğru olmalıdır. İlk uygulamayı hafif şekilde yapıp, ihtiyaç duyduğunuz takdirde miktarı artırmak daha doğru olacaktır çünkü fazla uygulanan ürünü dağıtmak zordur. Bunun yerine azar azar uygulayıp istediğiniz seviyeye getirmelisiniz. Allığın doğal durması için iyice dağıttığınızdan emin olmalı fakat dağıtırken elmacık kemiği hattınızın dışına çok çıkmamaya özen göstermelisiniz. Allık fırçası nasıl kullanılır sorusu en basit olarak bu şekilde cevaplanabilir. Allık fırçaları farklı çeşitlerde olsalar da hemen hemen aynı kullanım tarzına sahiptir.

makyaj fırçası temizleme

Allık Fırçası Temizliğine Dikkat!

Makyaj fırçası büyük kolaylık sağlayan bir üründür ve doğru kullanıldığında doğal sonuçlar vererek makyajınızı kusursuz hale getirmenizde size yardımcı olur. Her makyaj sonrası mutlaka üzerinde ürün birikir ve zaman içinde bu birikim artar. Fırçanın temiz olması hem cilt sağlığınız hem de makyajınız için oldukça önemlidir. Üzerinde sürekli ürün biriken bir fırça temiz olmayacaktır. 

Yüzünüz son derece hassastır ve çeşitli kirliliklere gün boyu maruz kalır. Makyaj kalıntıları, hava kirliliği ve toz gibi faktörler cildinizde kirlenmeye sebep olur. Bu kirlenmeler sonucu sivilce, siyah nokta ve alerji problemi yaşayabilirsiniz. Tüm bunları en aza indirmek için düzenli olarak cildinizi temizlemeniz ve kirden arındırmanız gerekir.

Temizlenip arındırılmış bir cilde makyaj yaparken de temiz ürünler kullanılmalıdır. Kirli bir fırçanın üzerinde zaman içinde bakteriler oluşabilir. Siz makyaj yaptığınızı zannederken aslında bu bakterileri yüzünüze yayıyor olabilirsiniz. Bakteriler sivilce ve siyah nokta oluşumuna neden olarak cilt sağlığınızı bozabilir.

Aynı zamanda farklı allıkları sürerken aynı fırçayı kullanmanız durumunda renkler karışacak ve istediğiniz görünümü vermeyecektir. Bunların önüne geçmek için fırçalarınızı daima temiz tutmalısınız. 

pudra fırçası temizleme

Temiz Fırçalara Kavuşmanız için 5 Farklı Öneri

Allık fırçası nasıl temizlenir sorusuna yanıt olarak 5 farklı önerilerimiz bulunuyor. 

  • Doğal sabun: Allık fırçalarını temizlemek için doğal sabun kullanabilirsiniz. Katı bir sabuna fırçanızı sürterek dairesel ve yumuşak hareketlerle temizleyebilir daha sonra durulayarak kiri akıtabilirsiniz. Fırçadan tamamen duru su aktığına emin olana kadar bu işlemi tekrarlayın. Kılların zarar görüp kopmaması için yumuşak hareketlerle temizlemeye özen gösterin.
  • Bebek şampuanı: Allık fırçası temizleme yöntemleri arasında bebek şampuanı da bulunmaktadır. Derin bir kasenin içine fırçalarınızın sap kısmına kadar gelmeyecek, yalnızca kılları içine alacak seviyede ılık su doldurun. Bu suyun içine iki üç pompa kadar bebek şampuanı sıkın ve karıştırın. Fırçaları bu su içerisinde bekletin. Çıkarırken nazikçe ovalayarak kirinden arınmasını sağlayın ve durulayın. 
  • Silikon temizleme aparatları: Fırça temizliği için üretilen temizleme aparatları yumuşak bir yapıya sahiptir ve üzerinde kabartmalı desenler bulunur. Aparatın üzerine bebek şampuanı veya sıvı sabun dökerek fırçalarınızı kabartmaların üzerinde farklı yönlere doğru yavaş hareketlerle gezdirin. Kabartmalar ve şampuan sayesinde kirden kolayca arınacak olan fırçalarınızı durulayın ve suyunu sıkın.
  • Yıkadıktan sonra kurumaya bırakın: Yıkadığınız fırçaların kâğıt havlu yardımıyla fazla suyunu alın ve tozsuz bir ortamda doğal şekilde kurumaya bırakın. Saç kurutma makinesi gibi ısı kaynaklı bir kurutma yapmanız fırçanın kıllarına tahribata neden olabileceğinden bunu uygulamayın.
  • Fırça filesi Kullanın: Fırçalar yıkandıktan sonra kuruma aşamasında kıllarının formunda bozulmalar olabilir. Bunu önlemek için kuruduktan sonra elinizle fırçaya yeniden şekil vermelisiniz. Fırçalar için üretilen fileler ise bunun tamamen önüne geçerek kuruma sırasında şeklini korur.